فهرست مطالب

Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences - Volume:3 Issue: 3, 2003

Journal of Dentistry, Shiraz University of Medical Sciences
Volume:3 Issue: 3, 2003

  • 82 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1381/12/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره اسکندریان، علی نیکورزم، رسول دولتخواه صفحه 1
    این پژوهش برای یافتن شاخص پوسیدگی (DMFT) و شاخص بهداشت دهان و دندان (OHI-S) و گونه‎ی اکلوژن در کودکان عقب مانده (Handicapped)، اثر عوامل نوع معلولیت، جنس، تحصیلات پدر و مادر و میزان مسواک زدن بر روی شاخص‎های بیان شده در سن استراتژیک 10تا 12 ساله انجام گرفته است. شمار افراد بررسی شده، 302 نفر بوده، که از این شمار 6/70 درصد را کودکان عقب مانده ذهنی، 5/23 درصد را کودکان ناشنوا، 6/3 درصد را کودکان نابینا و 3/2 درصد را کودکان چند معلولیتی تشکیل داده اند. از این افراد 1/40 درصد دختر (121 نفر) و 9/59 درصد پسر (181 نفر) بوده اند. میانگین DMFT به دست آمده از این بررسی، برابر 96/1 04/5 بوده، میانگین دندان‎های پوسیده، برابر 38/2 8/4، میانگین دندان‎های پر شده، برابر 6/0 19/0 و میانگین دندان‎های کشیده شده، برابر2/0 06/0 است. همچنین، میانگین شاخص بهداشت دهان و دندان به دست آمده، برابر با 54/1 64/3 بوده، که بر پایه‎ی گروه بندی، این شاخص در وضعیت بد است. میانگین شاخص دبری،برابر 5/1 22/3، در وضعیت بد و میانگین شاخص جرم، برابر 7/0 42/0، در وضعیت خوب، به دست آمده است. گفتنی است،که 8/83 درصد این کودکان، اکلوژن طبیعی داشته و 2/16 درصد دیگر دارای یکی از انواع مال اکلوژن بوده‎اند و از لحاظ شاخص مسواک زدن، به این گونه بوده است، که 2/68 درصد این کودکان، مسواک می‎زده اند و 8/31 درصد مسواک نمی‎زده‎اند. بیشترین میزان شاخص پوسیدگی در کودکان چند معلولیتی بوده است (08/8(DMFT= و گروه کودکان نابینا بیشتری میزان شاخص بهداشت دهان و دندان را دارا بوده اند (5/5= OHI-S). شاخص‎های پوسیدگی و بهداشت دهان و دندان و اجزای آنها در خانواده های پنج نفره و بیشتر در مقایسه با خانواده های کمتر از پنج نفر میزان زیادتری را نشان داده اند (به ترتیب 11/5 و 82/4 در مقایسه با 17/3 و 83/2). مهم ترین رابطه‎ی به دست آمده در این بررسی ارتباط معلولیت و نوع آن بر روی شاخص پوسیدگی (0002/0= P) و شاخص بهداشت دهان و دندان (0001/0=P) بوده است.
    کلیدواژگان: عقب مانده (Handicapped)، شاخص پوسیدگی ((DMFT، شاخص بهداشت دهان و دندان OHI، S، ناتوانی (Disability)
  • کیانوش ترابی، فرزاد رجایی صفحه 10
    در این پژوهش، میزان فاصله‎ی لبه در روکش‎های ساخته شده با فلزات بیس، بر روی سه خط پایانی تراش شولدر، شولدر 135 درجه و چیزل بررسی شده است. برای هر خط پایانی تراش، شمار 11 عدد دای برنزی، به وسیله‎ی تراشکاری آماده شد. پس از موم گذاری اینوستینگ و ریختن، ساختارهای فلزی پرسلن گذاری شدند. پس از براق نمودن (Glaze) نمونه ها با یک فشار ثابت بر روی دای فلزی چسبانده شد. نمونه ها پس از گذاردن، درآکریل، برش داده شده و در زیر یک میکروسکوپ نوری، میزان فاصله‎ی لبه، بر پایه‎ی میکرومتر در مقاطع برش، اندازه گیری شد. نتیجه‎ی آزمون‎های آماری ANOVA و LSD، بیانگر تفاوت معنی دار گروه شولدر با دو گروه دیگر بود (001/0P.V.<). بهترین نتیجه، در نمونه های چیزل و شولدر 135 درجه به دست آمده، اما با در نظر گرفتن برتری های شولدر 135 درجه، به عنوان تراش پایه های روکش فلز- پرسلن و همخوانی عالی این طرح در پژوهش، مناسب ترین طرح برای روکش‎های فلز- پرسلن ساخته شده با فلزات بیس به شمار می‎آیند.
    کلیدواژگان: لبه، براق نمودن (glaze)، اینوستینگ
  • اکبر خیاط، محمودرضا حمیدی، لعیا صفی صفحه 18
    هدف پایانی از درمان ریشه‎ی دندان، ایجاد یک پرکردگی کامل در همه‎ی ابعاد کانال ریشه برای تامین سلامت بافت‎های نگه‎دارنده‎ی دندان است. عمده مواد رایج مورد مصرف برای نیل به این هدف، مخروط گوتا پرگا به همراه خمیر سیلر است. امروزه، گونه های متفاوت از سیلر در بازار هست و از آن‎ها، در درمان ریشه‎ی دندان استفاده می‎شود،که از میان آن‎ها، سیلرها با زمینه‎ی ZOE، رزینی، هیدرکسیدکلسیم و سیلرهای با زمینه‎ی گلاس اینومر هستند. هدف از این پژوهش، ارزیابی آزمایشگاهی ریز نشت چهار سیلر گوناگون با سه زمینه‎ی متفاوت چون ZOE و Tubliseal با زمینه‎ی ZOE، AH26 با زمینه‎ی اپوکسی رزین و CRCS (Calciobiotic Root Canal Sealer) با زمینه‎ی‎ هیدروکسیدکلسیم است. از آن رو،که در بخش‎های درمان ریشه‎ی دانشکده های دندانپزشکی کشور از پودر خالص اکسید روی به همراه مایع Eugenol، به عنوان سیلر استفاده می‎شود، بر آن شدیم تا در این باره، پژوهشی انجام داده و این سیلر مورد مصرف را با دیگر انواع سیلر مقایسه گردند. برای انجام این پژوهش، شمار 70 دندان تک ریشه و تک کانال استفاده شد، پس از اجرای مراحل پاک سازی و شکل دهی کانال‎ها، دندان‎ها به شیوه‎ی تصادفی به شش گروه که شامل چهار گروه آزمایش و دو گروه شاهد مثبت و منفی بودند، تقسیم گردیدند. در هر یک از گروه های مورد آزمایش، دندان‎ها با روش تراکم جانبی گاتاپرکا و با استفاده از سیلرهای گوناگون یاد شده، پر گردیدند. به دنبال پر کردن و بستن کانال‎ها، دندان‎ها با روش پیشنهادی رابرتسون (Robertson) شفاف گردیده و سپس، بیشتر میزان نفوذ خطی رنگ به درون کانال‎ها، به وسیله‎ی سه نفر ارزیاب، جداگانه اندازه گیری و ثبت گردید. یافته ها، به وسیله‎ی، آزمون آماری One Way Analysis of Variance بررسی آماری شدند. یافته ها نشان داد، با وجود این که کم ترین ریز نشت مربوط به سیلر AH 26 و بیشترین ریز نشت مربوط به سیلر CRCS بوده، اما اختلاف میان گروه ها از لحاظ آماری معنی دار نیست. یافته های این بررسی با یافته های دیگر پژوهشگران در این زمینه، همخوانی نسبی داشته و علل اختلاف غیر معنی دار در میزان ریز نشت می تواند به روش پژوهش مرتبط باشد.
    کلیدواژگان: ریز نشت آپیکالی، سیلر، درمان ریشه‎ی دندان
  • عیسی مظفری، زهرا دلیلی کاجان صفحه 28
    ایجاد روش‎های دقیق برای بررسی دگرگونی های چگالی استخوان، به تشخیص زود هنگام بیماری هایی کمک می‎کند که باعث تخریب یا رقیق شدن استخوان می‎گردند. افزون بر آن می‎توان از این روش‎ها در ارزیابی میزان ترمیم استخوان پس از جراحی یا پیوند بهره گرفت. در این پژوهش،کارایی نرم‎افزار چگالی‎سنج‎رایانه‎ای (Digital Bone Density Detector) از نظر تشخیص دگرگونی های چگالی استخوان بررسی شدند. برای انجام این کار در آغاز چند قطعه‎ی استخوان فک پایین خشک فراهم کرده و از آن‎ها تصویرهای نخستین پرتونگاری، به عنوان گروه شاهد نخست فراهم شد. سپس قطعه های استخوان را بر پایه‎ی مرحله‎ی مورد آزمایش به فاصله‎ی زمانی نود دقیقه در اسید نیتریک با غلظت 15 درصد قرار داده و در هر مرحله از آن‎ها پرتونگاری های لازم فراهم شد. میزان کلسیم موجود در محلول در هر مرحله با روش آزمایشگاهی تعیین کرده و آن را به عنوان گروه شاهد دوم در نظرگرفته شد. در ادامه، پرتونگاری های عادی را به گروه های گوناگون بخش کرده و با اسکنر به درون رایانه منتقل شدند. سپس پرتونگاری های عادی را بوسیله چگالی سنج معمولی و مشاهده گرها و تصویرهای دیجیتالیز شده را با چگالی سنج رایانه‎ای بررسی کرده، و یافته ها با آنالیز آماری با یکدیگر مقایسه شدند. از این پژوهش نتیجه گرفته شد که این نرم افزار از کارایی خوبی در تشخیص دگرگونی های استخوان برخوردار بوده و می‎توان از آن برای بررسی دگرگونی های جزیی چگالی بهره گرفت، که با چشم غیر قابل تشخیص می‎باشند. همچنین نتیجه گرفته شد که چگالی سنج رایانه‎ای از حساسیت بالاتری در مقایسه با گونه‎ی عادی به ویژه در تشخیص دگرگونی های استخوان کورتکس برخوردار است. افزون برآن خاصیت چگالی‎نگاری این نرم افزارکه گونه‎ی عادی ازآن بی‎بهره هستند باعث بالاتر بردن کارایی آن به گونه‎ی چشمگیر می‎گردد. از خاصیت چگالی‎ نگار این نرم‎افزار در مقاله ای دیگر گفت‎و‎گو خواهد شد.
    کلیدواژگان: چگالی استخوان، استئوپروز، مندیبل
  • الهیار گرامی صفحه 39
    این پژوهش، با هدف ارزیابی تنش ایجاد شده در دندان، غشای پریودنتال، استخوان اسفنجی و کورتیکال، به دنبال اعمال نیروی یک نیوتنی بر تاج دندان ثنایای فک بالا، هنگامی که استخوان پشتیبان در حال تحلیل رفتن است، طراحی و انجام شده است. روش المان محدود (F.E.M.) برای واکاوی تنش‎ها در مدل دارای استخوان پشتیبان طبیعی (ARGue 391)، به عنوان شاهد و پس از تحلیل، به میزان یک، دو و نیم، پنج و شش و نیم میلی متر (ARGue 392-5) به کار گرفته شده است. در هر مرحله از آزمایش توجهی ویژه به ستیغ آلوئول شده و تنش‎های اصلی در راستای اعمال نیرو (y) و تنش‎های برشی (yz، yx) در این سطح ارزیابی شده است. افزایش فزاینده‎ی تنش‎ها در همه‎ی بافت‎های درگیر، ضمن پیشرفت تحلیل استخوان، با نسبت‎های گوناگون مشاهده گردید. اعمال نیروی ارتدنتیک، در مواردی که با کاهش سطح استخوان آلوئول روبه رو هستیم، باید همراه با ملاحظاتی برای جلوگیری از بروز اثرات جانبی ناخواسته باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل استخوان، تانسور تنش، روش المان محدود
  • وجیه سادات مرتضوی، حمید تقی زاده، منصور عسگری صفحه 50
    در این پژوهش، فراوانی نسبی علل نیاز به تعویض ترمیم‎های آمالگامی با معاینات بالینی و بررسی پرتونگاری در بیماران مراجعه کننده به بخش ترمیمی دانشکده‎ی دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در دو دوره‎ی تحصیلی سال80- 1379 تعیین گردید. همچنین، مقایسه‎ای میان فراوانی نسبی موارد تشخیصی، با معاینه‎ی بالینی و بررسی پرتونگاری انجام شد. شمار نمونه 400 نفر، گونه‎ی بررسی، توصیفی و روش نمونه گیری تداومی تا رسیدن به حجم مورد نظر از بیماران مراجعه کننده به بخش ترمیمی برای معاینه و تشخیص بود. معاینه‎ی بالینی با سوند و آیینه‎ی مسطح و نخ دندان و نوریونیت دندانپزشکی و ایزولاسیون به وسیله‎ی رول پنبه و ساکشن و بررسی پرتونگاری با استفاده از روش بایت وینگ انجام شد. یافته ها نشان دهنده‎ی: عود پوسیدگی (25/66 درصد)، اورهنگ (5/23 درصد)، شکستگی ساختمان دندان (5/19 درصد) شکستگی توده‎ای ماده‎ی ترمیمی (25/15 درصد) و شکستگی لبه‎ای (5/4 درصد) بود. مقایسه‎ی فراوانی نسبی موارد تشخیص داده شده با معاینه‎ی بالینی و بررسی پرتونگاری بر پایه‎ی آزمون آماری مجذور کای (Chi – square)، نشان داد که در باره‎ی تشخیص اورهنگ تفاوت آماری معنی داری میان معاینه‎ی بالینی و بررسی پرتونگاری وجود ندارد. در دیگر موارد، بررسی بالینی، به‎طور معنی‎داری، ارزش تشخیصی بیشتر داشت. درصد بالای فراوانی پوسیدگی ثانویه، نشانه‎ی اهمیت تراش درست حفره، انتخاب ماده‎ی بهینه و کاربرد دقیق ماده‎ی ترمیمی در جلوگیری از ایجاد پوسیدگی ثانویه است.
    کلیدواژگان: آمالگام، پوسیدگی ثانویه، شکستگی ساختمان دندان، اورهنگ، شکستگی توده ای، شکستگی لبه ای
  • مهرو وجدانی، آقای جمشید کهن طب، ندا نجابت حقیقی صفحه 61
    پلاک دست دندان عاملی مهم در ایجاد بیماری استوماتیت دست دندانی است. برای جلوگیری از اثرات ویرانگر ناشی از انباشت پلاک بر روی مخاط دهان، تمیز نگاه داشتن پروتز بایسته است. دندانپزشک باید با تاکید بر آموزش بیمار و دندانپزشکی پیشگیری، بتواند تمیز کننده‎ای را به فرد معرفی کند، که در عین حال که سلامت او را تهدید نمی کند، بر مواد سازنده‎ی پروتز اثر ویرانگر نداشته باشد. در این بررسی، اثر سه تمیز کننده‎ی شیمیایی (پلی دنت، هیپوکلریت سدیم و سرکه)، در دو مرحله، بر روی باکتری های هوازی، بی هوازی و قارچ‎ها مقایسه گردید. برای این منظور، شمار 10 عدد دست دندان فک بالای افراد 53 تا 75 سال بررسی گردید. در مرحله‎ی اول، روش‎های گند زدایی کننده‎ی گوناگون در شرایط بالینی آزمایش شد. در مرحله‎ی دوم، اثر تمیزکننده ها بر روی محیط کشت خالص قارچ کاندیدا آلبیکنس ارزیابی گردید. یافته های این بررسی به شرح زیراست: 1- پلی دنت موثرترین ماده برای گند زدایی دست دندان است. 2- هیپوکلریت سدیم و سرکه، در از میان بردن باکتری ها موثر هستند؛ اما توانایی حذف کاندیدا آلبیکنس دست دندان را ندارند. 3- گرچه سرکه در شرایط آزمایشگاهی می‎تواند قارچ‎ها را از میان ببرد، اما در شرایط بالینی اثری همانند را نشان نمی دهد.
    کلیدواژگان: تمیزکننده‎ی دست دندان، میکروارگانیزم، کاندیدا آلبیکنس
  • اکبر خیاط صفحه 69
|
  • T. Eskandarian, A.Nikoorazm, R. Dolatkhah Page 1
    This study was carried out to estimate the DMFT and OHI-S indices and to define the occlusion type in handicapped children and the effects of the type of handicapping, sexuality, parents educationand the brushing habit on the above mentioned indices in 302 children aged 10-12 years. 70.6% of children were mentally retarded, 23.5% of them were deaf, 3.6% blind and 2.3 handicapped ones. 40.1% of our subjects were female and 59.9% were male. The mean DMFT obtained in this study, was 5.04 ± 1.96, the mean number of decayed teeth was 4.8 ± 2.38, the mean number of filled teeth, was 0.19 ± 0.06 and the mean number of missing teeth was 0.06 ± 0.22. The mean OHI-S was found to be 3.64 ± 1.54, D-index to be 3.22 ± 1.51, C-index to be 0.4 ± 0.79. 83.8% of the children under study, were classified as normal class I occlusion and the remaining 16.2% consisted of various malocclusions. As regards to brushing habit, it was found that 68.2% of the children studied brushed their teeth regularly, and 31.8% failed to do it. The multiple handicapped children had the maximum level of DMFT (DMFT=8.08). As regards OHI-S and its components, the blind group had the highest level (OHI-S=5.5). The DMFT and OHI-S (and their components) levels are higher in families with five or more members (5.11 and 4.82 respectively) in comparison with those with less than five members (3.17 and 2.83 respectively). There was a siginificant relationship between the DMFT and OHI-S indices with the type of disability in children examined in this research.
  • K. Torabi, Dmd, F. Rajayi Page 10
    Marginal fit of restorations is important for longevity and periodontal health maintenance.The purpose of this study was to compare the marginal fit adaptation of metal ceramic crowns in three different finish lines, fabricated with base metal alloys. 33 metalic dies were prepared in three groups of finish line: Shoulder 1350, Shoulder and Chisel. Dies were lubricated and wax patherns formed with use of a wax bath. Wax specimens were invested and cast with base metal alloy. After placement of porcelain on surface of castings, all crowns were luted with cement under a constant load. All specimens were then embedded in acrylic resin block and sectioned. The marginal fit of the corwns were evaluated by measuring film thickness of cement in the margins. The differences between groups were evaluated with ANOVA and LSD test. Statistical difference between Shoulder and the other groups was significant (P<0.001). By considering discussed advanages of 1350 Shoulder finish line for metal-ceramic restorations, this finish line is recommended for metal ceramic restorations made from base metal alloys.
  • A. Khayat, Mr. Hamidi, Dmd, L. Safi, Dmd Page 18
    The final objective of root canal therapy is to provide complete obturation of root canal system to maintain the integrity of the attachment apparatus. The material that routinely used as root canal filling material consist Gutta- percha core with combination of sealer. Different kinds of sealers are available in the market and widely used in root canal treatment. Among this the commonly used sealers are; the material with ZOE based, with resin based, with calcium hydroxide based and glass ionomer based sealers. The purpose of this an invitro study is to evaluate the sealing ability of four root canal sealers consist of ZOE and tubliseal as zinc oxide Eugene based cement, AH26 as a resin based cement and CRCS (calciobiotic root canal sealer) as a calcium hydroxide based cement. Since in Iranian Dental Schools, pure zinc oxide powder with eugenol is commonly used as sealer, a comparative study was done to evaluate the sealing ability of this cement. In this study, seventy single rooted human teeth were selected. After cleaning and shaping, the specimens were randomly divided into six groups. (4 experimental groups and 2 negative and positive groups). In experimental groups the canal were obturated with lateral condersation technique using different sealers. After obturation, the samples were cleared using Robertson method and the deepest linear apical dye penetration were evaluated by three independent evaluators. The data were analyzed by using one way analysis of variance test. The result was shown that the difference between experimental groups was not statistically significant. Whereas, the AH26 group was shown the least apical microleakage and the CRCS group were shown the most apical leakage. The result of this study was compared to the results demonstrated by others. The differences may be related to the methods of evaluation.
  • E. Mozaffari, Z. Dalilikajan Page 28
    Making effective methods in evaluation of bone density changes are useful in early diagnosis of diseases with manifestation of bone rarefaction or destruction. These methods are also useful in determination of bone healing amount after surgery or graft procedure. In this study, capabilities of digital bone density detector software in diagnosis of bone density changes were searched. Initially, two pieces of samples from each dry human mandible were obtained and radiographed as control groups. Bony samples were decalcified partially in 90 minutes interval using nitric acid solution 15% concentration and after each decalcification period, they were radiographed. Provided conventional radiographs were evaluated by densitometer and observers. Indirect digitized images were also evaluated in similar sites by digital bone density detector software. Results of densitometer, observers and digital bone density detector software finding, were compared with each other by statistical analysis. This investigation shows more ability of digital bone density detector software in diagnosis of bone density changes. Another result was more sensitivity of provided software in comparison with conventional densitometer in diagnosis of cortical bone density changes on indirect digitized images.
  • A.Geramy.Dmd Page 39
    The main goal of this research was to evaluate the stress produced in tooth, PDM,spongy bone, and cortical bone consequent to force application (1 N) to the crown of anupper central incisor, while the alveolar bone resorbs gradually. Four 3-dimensionalFEM models were designed (ARGue392-5) with the same form except for their alveolarbone support that represented 1, 2.5,5, and 6.5 mm of reduction. All the output datawere compared with a normal model (ARGue391). Normal stress in palato-labial yz,yx) were evaluated. A progressive increase in all stress forms were found in all of the involved tissues in gradual steps of alveolar bone loss. Based upon this study, 2.5 mm of alveolar bone loss can be considered as the limit beyond which the normal stress changes accelerate. This limit is 5 mm for the shearing stresses. There were some clinical suggestions on the manner of force application and the appliance selection, based on the findings of this study, in the article.
  • Vs. Mortazavi, H. Taghizadeh, M. Asgary Page 50
    In this study, the relative frequency of factors, that cause the necessity for replacement of dental amalgam restorations in patients referred to Operative Department of Isfahan Dental School was clinically and radiographic evaluated (year: 2000 2001). In addition, the prevalence of diagnostic instances through clinical examination and radiographic inspection was compared. Four hundred cases were included in this study. The type of research was descriptive. Regular explorer, plain mouth mirror, dental floss and light of dental unit were utilized for clinical registration. Isolation was performed by saliva ejector and cotton roles. Bitewing radiography technique was used for radiographic inspection. Relative frequency of secondary caries, overhang, tooth fracture, amalgam bulk fracture and marginal fracture were 66.25 %, 23.5 %, 19.5 %, 15.25 %, 23.5 %, and 4.5 %, respectively. There was no significant difference in diagnosis overhang between the results of the clinical examination and the radiographic inspection. In other instances, clinical examinationhad a significant more diagnostic value. The high relative frequency of recurrent caries factor indicates the importance of proper cavity preparation, optimal material selection and accurate material manipulation, and also oral hygiene education to the patients.
  • M. Vojdani, J. Kohanteb, N. Negabat Page 61
    Denture plaque is an important factor in the pathogenesis of denture stomatitis. Denturecleanliness is essential to prevent accumulation of plaque with its deleterious effects on the mucosa. With emphasis on patient education and preventive dentistry, a dentist must be able to recommend a denture cleanser that is effective, non deleterious to denture materials, and safe for patient use. A two part study was designed to compare the efficacy of three chemical denture cleansers (Polident, Sodium hypochlorite and vinegar) in removing and/or killing aerobic, anaerobic and yeasts cells on the dentures. In the present investigation, ten upper complete dentures worn by 53-75 years of age patients were used. The dentures were placed in the mixture of strile D.W. and antibacterial agents (Polident, Naclo, Vinegar) for certain period of time and then examed for the presence of bacteria and candida albicans. The following conclusions were obtained in this study:1. Polident was the most effective sanitizing agent.2. Sodium hypochlorite and Vinegar were effective in killing bacterial but less effectiveon candida albicans.